maandag 11 februari 2013

Handigheidje

't Gaat nu zo hard met de "in my garden" van Dawn Heese dat ik al weer ga speuren in boeken en verlang naar andere projecten.  Toch nog even me inhouden.  Dus zeg ik tegen mezelf : probeer (tegen beter weten in) maar om de top tegen Pasen in elkaar te hebben.  Benieuwd of dat je lukt.
De blokken van de quilt zijn met 18 inch voor mij behoorlijk groot en vandaar dat het behoorlijk snel lijkt te gaan.

Dat en door een handigheidje.  Op les leerde ik hoe je de definitieve maat op de achterkant tekende, daar de diagonalen tekent en het geheel dan "overtrekt" in een rijgsteekje (driegen heet dat voor Vlamingen) en zo kan je dan aan de voorkant precies gaan schikken. 
Je kunt het een beetje zien bij dit blok van de "Pennies from heaven"

Mijn handigheidje heet de stijkbout.  De definitieve vorm teken ik op de achterkant en ik houd ook een ruime naadwaarde aan (het kan bij appliceren altijd nog flink wat krimpen aan je vorm) maar in plaats van te rijgen strijk ik.

Zie je : de definitieve vorm en de diagonalen zijn er ingestreken.  Die gebruik in nu om het geheel er op te schikken.  Sommige vormen zoals de centrale bloemen of de haas teken ik erop met quiltpotlood (dat gaat er makkelijk weer uit met wassen of natmaken).

Doordat je je blok veel in je handen hebt, zie je na het appliceren de strijklijnen al weer een stuk minder.  Verder strijk ik m'n blokken toch nog een keer dus daarna is het echt wel verdwenen.
Dit scheelt me dus tijd in het voorbereiden (niet rijgen) en achteraf (geen draden uittrekken).

Nu nog de bloemhartjes maken en dan kan het middenblok en een hazenblok heel snel af zijn.

5 opmerkingen:

 1. Ik gebruik ook altijd het strijkijzer. En dan leg ik het een beetje met gevoel op de stof.
  Ik ben benieuwd of je sterk blijft en geen nieuw project begint.
  Groetjes,
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie blokken en wat handig hoe je dit doet, leuk een nieuw project ben benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat vouwen in diagonalen gebruik ik ook voor het appliqueren van het zes-puntige sterretje. Dit wordt een prachtige quilt! Ben helemaal niet nieuwsgierig naar wat er kriebelt hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een makkelijke manier is dat! Je blokken zijn heel mooi, en heerlijk als je weer naar de volgende quilt kunt gaan kijken, hè!

  Groetjes, Cisca

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat mooi wordt het, die grote hazen zijn prachtig! Het lijkt me een leuke quilt om te maken.

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!