maandag 7 april 2014

Over sashing gesproken...

Dat gaat best vlot merk ik.  Rij A zit alweer aan elkaar en het is heerlijk om een van een flink aantal blokjes van  "koud" naast elkaar te zien worden tot een toppie.

Verbaasd ben ik naar hoeveel tijd er eigenlijk nog is gaan zitten in het weghalen van papiertjes en het op maat maken van de geappliqueerde blokjes.  Met de vierkante Dear Jane liniaal was het wel heel handig om alles goed te centreren en daarna op maat te snijden.De blokjes heb ik dan wel binnen een jaar gemaakt maar de voorbereiding ervoor heeft flink wat langer geduurd.  Ik heb in 2008 en 2009 lessen gevolgd zodat ik kon appliqueren en gebogen naden naaien.  Want voor ik eraan begon wou ik ook het zelfvertrouwen hebben dat het me zou lukken en die 2 vaardigheden had ik nog niet.

Heel veel "voorbereiding" heb ik ook gehad door het lezen van blogs van anderen die bezig waren met Jane.  Kijken waar ze beginnen (moeilijkste eerst, gewoon bovenaan met A1, vanuit het centrum, net wat je leuk vindt of heel eigenwijs net met de laatste rij), wat voor kleurschema ze hanteren (rood-wit, allemaal William Morris stofjes, Kaffe Fassett stofjes, blauw-wit,...), hoeveel stof ze nodig hadden,...  Het kost even tijd misschien maar je leert echt gigantisch veel van blogs (en misschien nog wel meer van foto's) van anderen. 


Eind mei 2011 heb ik een stukje afgeprint van het fotoboek van het toenmalige Supergoofweblog.  Daar stond zo goed verteld hoe groot de sashings moesten zijn en hoe zij het had opglost.  Papier dubbelgevouwen en tussen het boek gestopt.  Supergoof schreef daar dat ze een malletje van paternoplaat had gemaakt (want ze werkt met een Nederlandse lineaal) en via de malletje heeft ze de verticale sashings afgetekend.  De horizontale sashing had ze gemaakt van 1 lange strook waar ze steeds de blokjes had afgetekend.

Later kwam ik op het blog van Marian een verhaaltje tegen over de manier van Mariet Soethout (klik voor het verhaaltje!) want op die manier zou je de spanning beter verdelen en scheeftrekken enz. voorkomen.  Goed opgeslagen in m'n hoofd en lang heb ik gedacht dat ik het zo zou doen.

Maar ik doe het toch anders.  Want bij Susi zag ik nog een andere manier door de foto's.  Per blok een zijkantje en een bovenkantje en dan maak je zo weer een hele rij.  Heel handig leek me dat want dan kan ik dat enge dunne randje van een kwart inch wat tussen de blokjes en de driehoekjes moet komen ook al vast maken.  Veel steunpunten hoef ik dan niet af te tekenen en hee, de kans op raar trekken is ook een stuk minder.  Voor deze manier van sahings is ook de Dear Jane vierkante lineaal heel handig want zo kan ik heel makkelijk alles aftekenen. 

En het gaat gewoon van 1 - 2 - 3!

Voor wie ook bezig is met de Dear Jane : gewoon genieten en kijk regelmatig op andere blogs want her en der zijn heel nuttige tips verspreid.  Ik heb inmiddels een aantal blogs verzameld van degenen die er nu ook mee bezig zijn (meest rechtse kolom en helemaal onderin) maar ik houd me aanbevolen als er nog meer zijn ;)   Verder kijk ik ook heel graag bij o.a. Marian, Juud en Supergoof om te zien hoe zij iets hebben aangepakt.

7 opmerkingen:

 1. Je blokjes zijn allemaal heel mooi. Leuk als je het tot één geheel ziet komen.
  Bedankt voor de tips. Deze zijn hier erg welkom, ben het zelf nog zo allemaal een beetje aan het uitzoeken hoe de sashings het beste te doen.
  Nog veel plezier me je Jane.
  Groetjes,
  Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed bezig hoor! Wanneer je bij het afbiezen komt kun je kijken bij september 2013, daar heb ik een foto blog gemaakt, en kun je het makkelijk volgen. Het was voor mij de manier. Veel plezier met je rijen maken. Nu wordt het echt een top

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ja, blogland is een perfecte plek om veel informatie te vinden :0) succes met je rijen aan elkaar naaien!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is inderdaad geweldig hoeveel informatie je kunt halen van allerlei blogs. Jouw manier van aan elkaar zetten ziet er geweldig goed uit ik doe de manier van stroken kruislings. Binnenkort ga ik ook weer verder met de Dear Jane want mijn Phebe is bijna klaar. Ondertussen geniet ik van jouw
  Jane reis.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nóg een tip voor Jane: er is een site die "That Quilt" heet, handige tip en foto's (wel Engels) Zelf moet ik nog twee randen, de blokjes zijn al een jaar of twee klaar....moet er toch weer eens mee aan de slag.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jij bent veel slimmer dan ik met je gedegen voorbereiding:)
  Ik ben gewoon begonnen en daardoor tegen het een en ander aangelopen.
  Kwam ook halverwege pas achter het bestaan van de DJ linealen.
  Maar ach, nu ga ik maar door, misschien handig voor een volgende, haha (echt niet!!)

  Groet,
  en veel plezier met Jane

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat leuk Diana dat het zo goed lukt!
  Het ziet er strak uit. Schitterend!
  Zo' n voorbereiding als jij heb ik nooi t gemaakt.
  Ben gewoon begonnen en daarom loop ik nu een beetje tegen dat appliqueren op,
  Maar dat komt ook goed!

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!