donderdag 23 januari 2014

De vaart zit erin

Geen tijd om te bloggen want... ik wil nog meer blokjes af hebben!  't Gaat de laatste tijd zo hard!  Gisteren was ik opeens al bij blokje 85.  En quilten is heel goed voor m'n wiskunde want 85 dat is meer dan de helft van 169 dus... dan zou ik halverwege zijn met de vierkante blokjes!  Toen ik bij 75 was heb ik de stukjes geteld... 1495 stukjes had ik al.  Dus nog even te gaan.

Dat had ik gewoon niet verwacht.  Al helemaal niet toen ik aan de Dear Jane begon.  Maar ik reken mezelf nog niet rijk hoor, vaak ontstaat een dip pas als ik op 2/3 van een quilt ben.  Dus zorg ik dat de vaart erin blijft zitten en ga ik lekker door.

Misschien zit het geheim van de vaart in het feit dat ik nu voor elk blokje een van de favoriete stofjes uit een vorige quilt gebruik of net een stofje wat ik al lang koester?

Of zou het komen doordat ik in trips werk en ik steeds aan een nieuwe kleur wil beginnen waar ik weer nieuwe lapjes voor uit mag kiezen?

M'n map waarin ik de patronen uitgeprint met de Dear Jane software bewaar samen met de getekende malletjes sleep ik heen en weer.  Gaat ook regelmatig mee naar m'n kantoorbaan waar ik tussen de middag de malletjes maak of knip.  Naar m'n naaikamer waar ik in het weekend de stofjes knip en naar de chaise longue waar ik tijdens het tv kijken luisteren de blokjes in elkaar zet.Pas weer nieuwe achtergrondstof besteld want de 2 meter die ik had liggen naderde het einde.  Toen heb ik meteen ook de Dear Jane linealen mee besteld.  Ik dacht dat die alleen voor de driehoeken waren maar ook voor de vierkantjes is er een speciaal lineaal.  Wordt in elk geval handig als ik straks de blokjes op maat wil snijden en voor de sashings.

En dan nu weer verder met Jane en wie weet vind ik morgen op uitstap naar Amsterdam nog iets wat ik in mijn Jane wil verwerken.
P.S. Zie net dat Supergoof er weer is, weekend kan niet meer stuk!
 

 

donderdag 2 januari 2014

The name is Jane. Dear Jane


Klinkt lekker dramatisch he?  Maar Jane heeft de wind eronder.  Gisteren kwamen er maar liefst 4 blokjes af (ok, ik werk aan meerdere blokjes tegelijk; na 2 stukjes aan elkaar strijk ik en vandaar meerdere blokjes tegelijk)!  De teller staat nu op 53 en daarom mag ik voor mezelf nu een soort "deeldiploma" afprinten van de CD-rom.  Ik heb nu "goud"en ik ga door voor diamant.  Niet dat dit heel belangrijk is maar op een of andere manier werd 50 blokjes afhebben wel een doel hierdoor en werkte het als een goede stimulans.


Tijdens de drukke kerstdagen lukte het me niet elke dag om te naaien maar verder ging nu alle tijd naar Jane.  Het leuke is dat ik nu ook zie wat ik nog moeilijk vind in het naaien.  Ronde vormen gaan inmiddels prima en appliqueren kan ik ook.  Zelfs appliqueren op een specifieke plek, daar heb ik inmiddels een trucje voor : Roxanne Glue it baste it.  Als ik met spelden werk of als ik iets oprijg om te appliqeren dan ging het bij mij altijd verschuiven maar hiermee lukt het me.Wat ik nog beter moet oefenen zijn blokjes met van die hele dunne reepjes.  Ik geef me af en toe maar gewonnen dat het niet helemaal precies doorloopt en besef me dat ik gewoon nog preciezer moet aftekenen.  Quiltjail is dus niet perfect maar ja misschien heeft iemand dan maar aan de tralies lopen morrelen?
Ik heb nu meer en meer de aanwijzingen van Brenda Mangis Papadakis gelezen en zij zegt dat niemand expres een lelijk blok maakt en dat iedereen z'n best doet.  Voorlopig is dat een goeie troost voor me.Op de CD-rom (ik heb zowel boek als CD-rom en gebruik beide) staan ook tips bij elk blok.  Die zoek ik nu eerst op bij blokken waarbij ik niet precies weet hoe ik eraan moet beginnen.  Veel van die informatie is ook op dit blog That quilt te vinden.  Daar staan ook veel handige foto's erbij.  Ik kwam dit blog al een paar jaar geleden tegen en ik wist dat het me goed van pas zou gaan komen.

Blokje G12 Gloriae was een beetje een lastpak.  Inzetzomen zijn normaal geen probleem maar wel als het hoekje uit een stofje bestaat, kwam ik achter.  Ik heb dit opgelost door de naadjes om te vouwen en tijdelijk met lijmstift vast te plakken.  Vervolgens werkte ik op een soort English paperpiecing manier om de stukjes rondom de ster af te maken.  Dus probeer ik ook zelf nog wel eens iets uit en ga ik kritisch om met de tips op site en cd-rom.
Binnenkort komen weer blokjes waarbij ik -denk ik - dezelfde truc ga uithalen en ik zal proberen om dan aan foto's te denken.

Als je goed kijkt naar de foto (als je hem vergroot) dan zie je dat links op de gewone manier geprobeerd is met naaien en boven en onder zie je kleine bruine puntjes door de paperpiecing manier, die ik dus zonder papier doe ;)

Bij deze Berry baskets heb ik de indeling van achtergrond en gekleurde stof veranderd zodat ik er meer mandjes in zag.  Staat leuk he?


Dan wens ik jullie nog het allerbeste voor het komende jaar en ga ik weer verder met blokjes voorbereiden want ja... Jane roept.