maandag 22 april 2013

Zo af en toe...

is het verstandig om even te stoppen met Dear Jane-blokjes.  Ik ervaar nu voor het eerst achteruitnaaien maar heb gemerkt dat het dan een andere keer weer beter gaat.
Dat was vooral het geval met dit blokje : Papa's Star.


Eerlijk gezegd zag ik er al tegen op voordat ik ermee begon.  Het is niet helemaal perfect geworden maar voorlopig doe ik het ermee.  Ik ging speuren in het boek van Brenda Mangis Papadakis en ik zag dat in sommige quilts er geen sterretje in de ster zat maar gewoon een stukje stof.
Voorlopig doop ik deze tot moeilijkste dear jane-blok en ik zie dat er voorlopig geen blokjes aankomen met zulke ieniemienie stukjes.En dit sterretje ging gewoon goed, lijkt me verdacht veel op de ohio-star waar ik vorig jaar geen zin meer in had en toen steeds mis ging.  Misschien moet ik toch maar weer eens daaraan beginnen.Pipi wilde graag deze showen.


Zoals je ziet is de eerste trip, die ik in het oranje maak ipv geel, al af en piept er al een blokje van de tweede trip tevoorschijn.

En als het nou niet lukt met de Dear Jane? Dan val ik terug op m'n jojo's en de afgelopen week op "The Girls".  Ik heb nu 25 meisjes aan elkaar gezet en over het verhaal dat daarbij ontstaat een volgende keer meer.maandag 15 april 2013

20X10 =

200 jojo's!  Zoveel zitten er nu aan elkaar en dan krijg je dit :
(Een haas die lekker luiert na de Pasen)


De jojo-sprei want een sprei vind ik eigenlijk een betere benaming dan quilt voor deze moet zo'n 36 bij 44 rijen jojo's groot worden.  Ik heb dus nog wel even te gaan.  Er liggen alweer z'n 160 jojo's klaar om aan elkaar gezet te worden.

Buiten is het inmiddels wel lekker warm maar ik mis nog wat kleur in de tuin.  Komt vanzelf wel.  De sprei heet in het boek van Blackbird Designs fields in bloom en ik moet zeggen dat al die jojootjes aan elkaar echt aan een veldje bloesem doen denken.

Joris komt niet tegen m'n benen aan liggen als deze sprei over me heen ligt op de chaise longue.  Ach het is ook eigenlijk de bedoeling om er onder te liggen en niet erop.  Van de week had hij ook een gekke bui.  Hij moest gewoon even achter deze quilt kruipen maar tegen de tijd dat ik de camera had was hij alweer tevoorschijn gekomen.


dinsdag 9 april 2013

Hoi Jane!

Ze kon het bijna niet geloven, dacht op 1 april zelfs dat het een aprilgrap was maar ik hakte de knoop door en besloot te beginnen aan de Dear Jane en Jane is nu in haar nopjes.

Met wijze raad en vooral nuchterheid staat ze me bij.  Wat voor stofjes en mijn wens om origineel te zijn (er zijn al zoveel variaties op de Dear Jane; rood-wit, rood-blauw, Kaffe Fassett stofjes, William Morris stoffen) en toch het effect van die quilt behouden. 
Jane zag de Dear Jane stofjes die ik al jaren geleden bij Inez in Parijs kocht.  Zo, dat heb je vast niet voor niets gedaan en zo lang bewaard.  Spijker op z'n kop, ik heb die lapjes al die tijd bewaard voor een Dear Jane, dan ga ik die ook gebruiken.  Dan is het ook leuk om die van het Victoria & Albert erbij te nemen en enthousiast zochten we in de dozen naar mooie cival war stofjes.


Wat doe ik met de achtergrondstof.  Die moet ik nog gaan kopen of overal een andere?  Jane moet lachen, "gemaakt in war time" dus wat maak je je druk over overal dezelfde achtergrondstof gebruik wat je hebt. 

Geinteresseerd kijkt Jane toe als ik de geprinte blokjes (van de Dear Jane cd-rom) in insteekhoesjes stop in de volgorde van de verschillende trips.  Ik maakt een overzicht van welke kleur een blokje moet hebben en knip de malletjes voor een paar blokjes die ik vorig jaar zomer al eens tekende uit en doe ze erbij.  Allemaal razend interessant voor Jane.


Blokjes knippen en het naaien kan beginnen.  Had ik met de Camelot het idee dat ik ronde vormen nu wel voldoende geoefend had, bij het eerste blokje viel mijn ervaring me toch tegen.  In dit formaat gaat het allemaal heel anders.


Maar ziehier G7- Indianapolis.  Het centrale blokje, in een groen lapje wat een reproductie is van Jane's origineel. Jane heeft vriendschap gesloten met m'n pluche grut en ze beloofd allemaal eens op de foto mogen met een blok. 

Joris komt voorlopig wat Jane betreft nog niet aan de beurt.  We betrapten hem zomaar op tafel.  Ok, ik snapte het zonnetje wat lekker op die tafel scheen en er lagen ook nog eens lapjes.  Gelukkig was hij snel tevreden met een stoel met proeflap van het machinale quilten.

Ik durfde lange tijd niet te beginnen aan deze quilt eerst omdat naar mijn idee niet voldoende ervaring had en alle technieken beheerste, later omdat ik nog zoveel UFO's heb en bang ben dat dit ook een UFO wordt en anderzijds bang dat ik niets anders meer wil dan Dear Jane blokjes maken.  Ach, 't zal allemaal wel loslopen.

ps Ik kwam vandaag toevallig hier een filmpje tegen over het maken van een scalloped border.  Ik plaats hier de link. http://video.fonsandporter.com/videos/0013_scalloped-quilt-border-video-lesson/?utm_source=LOQI&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter20130409

donderdag 4 april 2013

Jo-jo-oogst


Ziehier de jojo-oogst van zondag tot dinsdag.  Jojo's maken tijdens de verjaardag ging erg goed, er zijn er toen wel zo'n 45 gemaakt.  De andere dagen (en vandaag ook) zo'n 6tal.


Jojo's aan elkaar zetten is een iets tijdrovender karweitje.  Inmiddels zitten er zo'n 100 aan elkaar.  Het leuke is dat als je er een andere lap onder legt, het er weer heel anders uit kan gaan zien.


Joris heeft het minder op met de jojo's.  Max ook al niet.  Mijn quiltinspecteurs vinden dit geen echte quilts en kruipen liever onder een quilt die nog verder af gequilt moet worden.